Inner Banner
مقالات
امتیاز دهید :

علائم روماتیسم پا، روش‌های تشخیص و درمان

علائم روماتیسم پا، روش‌های تشخیص و درمان
تاریخ : ۱۴۰۰/۰۵/۰۵ / تعداد بازدید : 28047
روماتیسم یکی از بیماری‌های خود ایمنی با قابلیت گسترش و شیوع بالا بوده تا جایی که می‌تواند تمامی نقاط بدن شامل مفاصل، بافت‌های همبند و استخوان‌ها را نیز درگیر کند. یکی از شایع‌ترین انواع روماتیسم، روماتیسم پا و زانو است که بیشتر در سنین میانسالی بروز می‌کند. آشنایی با علائم روماتیسم پا، می‌تواند به تشخیص به موقع این بیماری کمک کرده و در نتیجه، از گسترش بیماری جلوگیری کند. در ادامه، به بررسی علائم، نشانه‌ها، دلایل بروز و روش‌های درمان روماتیسم پا خواهیم پرداخت.روماتیسم، نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن، سیستم دفاعی بدن به جای حمله به عوامل خطرزا، به بافت‌ها و اعضای بدن حمله می‌کند. یکی از شایع‌ترین انواع روماتیسم، روماتیسم مفصلی پا و زانو است. این بیماری ممکن است در مچ، انگشتان و پشت پا بروز کند. 

علت ابتلا به روماتیسم پا چیست؟

علت اصلی و عمده ابتلا به روماتیسم پا، هنوز به‌طور قطعی مشخص نشده است. اما برخی از متخصصان بر این باورند که موثرترین عامل ابتلا به این بیماری، وراثت است. به این مفهوم که اگر عضوی از خانواده شما، به یکی از انواع روماتیسم مبتلا باشد، شما نیز ممکن است به روماتیسم مبتلا شوید. از دیگر دلایل بروز این بیماری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.
جنسیت: آمار ابتلا به انواع روماتیسم در بانوان، بسیار بیشتر از آقایان است. 
سن: تحقیقات نشان داده است که افراد (بانوان و آقایان)، بیشتر در بازه سنی 30 تا 60 سال، به روماتیسم پا مبتلا می‌شوند.

علائم روماتیسم پا

سبک زندگی: رژیم غذایی نامناسب، سیگار کشیدن، ورزش نکردن و در نتیجه چاقی، از عمده‌ترین دلایلی هستند که می‌توانند خطر ابتلا به روماتیسم را افزایش دهند. 

علائم روماتیسم پا چیست؟

یکی از شایع‌ترین نشانه‌ها در انواع روماتیسم، درد و تورم است. بنابراین وقتی شخصی به این بیماری مبتلا می‌شود، محل درگیر، ملتهب و متورم شده و همین امر می‌تواند به بروز درد و کاهش دامنه حرکتی بیانجامد. از دیگر علائم روماتیسم پا، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 
گرم شدن موضعی ناحیه درگیر
کاهش دامنه حرکتی
عدم امکان خم کردن انگشتان و مچ پا
متورم شدن مچ یا انگشتان پا
حساس شدن به لمس
بروز انگشتان چکشی

روش‌های تشخیص روماتیسم پا

پزشک متخصص، پس از اینکه سوالاتی در مورد نوع فعالیت‌ها، سوابق بیماری و علائم روماتیسم پا از بیمار می‌پرسد، آزمایش خون و عکس‌برداری با اشعه ایکس را تجویز خواهد کرد. اگر در آزمایش خون فرد، نشانه‌ای از آنتی‌بادی و کم‌خونی وجود داشته باشد، پزشک احتمال می‌دهد که بیمار به رماتیسم دچار شده‌است و در نتیجه، آزمایشات بالینی دیگری را انجام خواهد داد تا از شدت و گستردگی بیماری اطلاع یابد.

روش‌های درمان روماتیسم پا

برای درمان روماتیسم مفصلی پا، روش‌های مختلفی وجود دارد، که به دو دسته اصلی روش‌های غیرجراحی و روش‌های جراحی تقسیم می‌شوند. در روش‌های غیرجراحی، برای کاهش علائم، کنترل و درمان این بیماری، معمولاً از ورزش، فیزیوتراپی و داروهای ضدالتهابی استفاده خواهد شد. 

روش های درمان روماتیسم پا

درمان غیر دارویی روماتیسم پا

یکی از روش‌های اصلی برای کاهش علائم روماتیسم پا، استفاده از کمپرس سرد و گرم است. علاوه‌بر این، باید برخی ورزش‌ها مانند پیاده‌روی و شنا را نیز در برنامه روزانه خود قرار دهید و برای کاهش علائم روماتیسم پا، از تجهیزات پزشکی استفاده کنید. فیزیوتراپی، ماساژ درمانی، آب درمانی، اوزون تراپی، تب سوزنی و استفاده از کفش مخصوص، می‌تواند از دیگر روش‌های غیردارویی برای کنترل و کاهش علائم روماتیسم پا باشد. 

درمان روماتیسم مفصلی پا با دارو

از متداول‌ترین داروها برای درمان روماتیسم پا، می‌توان به داروهای ضدالتهابی و ضد درد اشاره کرد که می‌توانند به کند شدن سرعت رشد بیماری کمک کنند. متوترگزات، سولفاسالازین، پردنیزون، آسپرین و ایبوپروفن از جمله این داروها هستند. 

درمان روماتیسم مفصلی پا

درمان گیاهی روماتیسم مفصلی پا

برای درمان گیاهی روماتیسم مفصلی پا یا درمان سنتی، باید از مواد غذایی با خاصیت ضدالتهابی استفاده کنید. از جمله این مواد غذایی می‌توان به زردچوبه، زنجبیل، دارچین، سیر، چای سبز و فلفل سیاه اشاره کرد. 

درمان روماتیسم پا با جراحی

روش جراحی برای درمان روماتیسم پا، زمانی انتخاب می‌شود که علائم بیماری با روش‌های فوق، کاهش نیافته و وسعت و شدت بیماری به اندازه‌ای باشد که با دارو قابل کنترل و درمان نباشد.
یکی از روش‌های جراحی متداول برای درمان روماتیسم پا، فیوژن است که عمدتاً روی انگشتان، کف، مچ و پاشنه پا انجام می‌شود. در این روش، غضروف مفصل درگیر برداشته خواهد شد. البته در برخی موارد پیشرفته، ممکن است جراح به ناچار، بخشی از استخوان‌های اضافه محل درگیر را نیز بردارد. در چنین شرایطی، برای پیوند استخوان، از استخوان ساق پا یا ران بیمار استفاده خواهد شد. 

سخن آخر

در این مقاله به بررسی دلایل بروز بیماری روماتیسم پا، نشانه‌ها و روش‌های درمان آن پرداختیم. زمانی‌که با علائم روماتیسم پا آشنا باشید، می‌توانید سریع‌تر بیماری را تشخیص دهید و با اجرای روش‌های دارویی و غیردارویی زیر نظر پزشک، از پیشرفت و شدت گرفتن بیماری، جلوگیری کنید. در چنین شرایطی، بیماری کنترل و مهار شده و دیگر نیازی به استفاده از روش‌های جراحی برای درمان روماتیسم پا نخواهد بود. 





ارسال نظر
captcha
ارسال نظر
captcha
ارسال نظر