Inner Banner
مقالات
امتیاز دهید :

علت کمردرد در اوایل بارداری و روش های پیشگیری از آن

علت کمردرد در اوایل بارداری و روش های پیشگیری از آن
تاریخ : ۱۴۰۰/۰۵/۱۸ / تعداد بازدید : 109595

کمردرد در دوران بارداری، اتفاقی عجیب و دور از ذهن نیست. بیشتر مادران، در دوران بارداری خود این درد را تجربه می‌کنند. اما در برخی مواقع، این درد می‌تواند نشانه بروز مشکل دیگری باشد. به همین دلیل، به خانم‌های باردار توصیه می‌شود در صورت داشتن علائم غیرطبیعی و مشکوک، فوراً پزشک خود را در جریان قرار دهند.

زنان باردار معمولاً سوالات بسیاری در این زمینه دارند. از متداول‌ترین سوالات، این است که آیا کمردرد در اوایل بارداری طبیعی است و آیا کمردرد در اوایل بارداری خطرناک است؟ ما در این متن می‌خواهیم در مورد جواب این دو سوال به صورت کامل توضیح دهیم. پس با ما همراه باشید.

کمردرد در اوایل بارداری نشانه چیست؟

کمردرد در دوران بارداری بسیار طبیعی است. تحقیقات نشان داده که این درد، بیشتر در ماه‌های پنج تا هفت، به سراغ زنان باردار می‌رود. با این حال، امکان شروع کمر درد از 8 تا 12 هفتگی نیز، امری غیر طبیعی نیست.

کمردرد اوایل بارداری

اگر فرد سابقه کمر درد داشته باشد، احتمال آن که در دوران بارداری هم به این درد دچار شود بیشتر است. تقریبا می‌توان گفت دو سوم از زنان باردار، در زمان بارداری این درد را تجربه می‌کنند.

علت کمردرد در دوران بارداری

ابتلا به کمردرد در هر بازه زمانی، علت خاصی دارد. علت درد در سه ماهه اول می‌تواند موارد زیر باشد.

تغییرات هورمونی

در سه ماهه اول بارداری، سطح هورمون پروژسترون افزایش پیدا کرده که موجب شل شدن عضلات و رباط‌های لگن می‌شود. هورمون دیگر، ریلکسین نام دارد که از انقباضات رحم در ماه‌های اولیه بارداری جلوگیری می‌کند. علاوه بر آن، تغییرات هورمونی موجب شل شدن رباط‌ها و مفاصل لگن می‌شود. این امر نیز یکی از علل کمردرد به شمار می‌رود.

استرس

اکثر مادران در ماه‌های اول بارداری، استرس زیادی را تجربه می‌کنند. استرس علائم جسمانی مانند سردرد، خستگی و درد عضلانی مانند کمردرد را به همراه دارد.

تغییر در وضعیت بدن

ایستادن بیش از حد یا نشستن و خم شدن، موجب وارد شدن فشار به مهره‌های کمر می‌شود. علاوه بر آن، به دلیل رشد کودک، شکم به سمت جلو بزرگ شده و این موضوع موجب فشار به مهره‌های کمر می‌شود.

بنابراین با توجه به علت‌های بالا، می‌توان به این نتیجه رسید که کمردرد در دوران بارداری به خصوص در ماه‌های اول، امری کاملا طبیعی است.

کمردرد در برخی مادران، فقط قسمت لگن و گودی کمر را درگیر می‌کند. اما در برخی افراد نشانه‌هایی همانند سیاتیک دارد.

آیا کمردرد در دوران بارداری خطرناک است؟

با این که کمردرد یک اتفاق طبیعی در دوران بارداری است، اما در برخی موارد، ممکن است نشانه یک مشکل جدی باشد.

اگر کمر درد با احساس انقباض شکمی همراه باشد، باید آن را جدی گرفت. به خصوص اگر انقباضات و درد در یک بازه زمانی منظم تکرار شوند. این حالت ممکن است یکی از علائم زایمان زودرس باشد.

همچنین در صورتی که کمر درد در ناحیه لگن بوده و تب و سوزش ادرار را به همراه داشته باشد، علامت خطرناکی است. این حالت می‌تواند نشانه عفونت کلیه یا مثانه باشد که باید فوراً مورد بررسی قرار گیرد. اگرچه با رشد جنین و در ماه‌های آخر بارداری، به دلیل فشار بر روی مثانه، تکرر ادرار بیشتر می‌شود. اما اگر این علائم به همراه سوزش در ادرار، خون در ادرار و تب و لرز باشد، باید فوراً پزشک معالج را از این موضوع با خبر کرد.

پیشگیری از کمردرد

 

درست است که کمردرد در دوران بارداری طبیعی است، اما با رعایت برخی نکات می‌توان از کمردرد شدید در اوایل بارداری، پیشگیری کرد. مواردی مانند:

 

-بلند نکردن اجسام سنگین

 

-پیاده‌روی کردن؛ به صورت مداوم یکجا نشینید یا دائم بر روی پای خود نایستید.

-اگر روزانه مجبور به نشستن بر روی صندلی هستید، برای صندلی خود یک پشتی طبی تهیه کنید، به طوری که گودی کمر شما را پوشش دهد. همچنین از یک زیر پایی استفاده کنید تا پاهایتان آویزان نباشد.

-مراقب وزن خود باشید؛ اضافه وزن بیش از حد یا چاق شدن سریع، موجب فشار به مهره‌های کمر خواهد شد.

استفاده از کمربند طبی

 

تحقیقات کاملی درباره تاثیر کمربند طبی برروی کمردرد در زنان باردار وجود ندارد. با این حال، شکم‌بند یا کمربند طبی باید تحت تجویز پزشک معالج، مورد استفاده قرار گیرد.

از مزایای احتمالی این محصول، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

-ممکن است به فرم شکم کمک کند.

-احتمال آن وجود دارد که شکم بند طبی، با گرفتن وزن شکم از فشار وارده بر ناحیه کمر کم کند.

-در اواسط دوران بارداری، شکم‌بند طبی به فعالیت‌هایی مانند راه رفتن یا دویدن کمک می‌کند. همچنین ممکن است موجب کاهش آسیب در هنگام ورزش شود.

مزایا و معایب پوشیدن شکم بند بارداری، همچنان مورد بررسی قرار دارد؛ زیرا برخی زنان باردار با پوشیدن شکم‌بند، در راه رفتن و نشستن دچار مشکل می‌شوند.

در گروهی دیگر از زنان باردار، که در این زمینه بر روی آن‌ها تحقیقات انجام شده است، نتایج جالب دیگری به دست آمده است. در زنان بارداری که دچار کمردرد بودند، استفاده از لوازم طبی مانند شکم‌بند در دوره کوتاه مدت، منجر به کاهش درد و کمک به انجام کارهای روزانه شده است.

در مقابل، معایبی هم برای استفاده از شکم‌ بند طبی در زنان باردار وجود دارد. پوشیدن گن، شکم‌بندهای طبی و لباس‌های تنگ به مدت طولانی، برای زنان باردار مناسب نیست. چرا که موجب کاهش جریان خون در شکم و رشد کودک می‌شود.

با جمع‌بندی معایب و مزایای این محصول، به زنان بارداری که دچار التهاب و کمردرد در دوران بارداری خود هستند، پیشنهاد می‌کنیم برای استفاده از این محصول جهت کاهش درد، حتما با پزشک خود مشورت کنند.

سخن آخر

کمردرد در اوایل بارداری، یکی از دردهای طبیعی است که ممکن است هر زنی در دوران بارداری خود تجربه کند، اما اگر این کمردرد از حالت نرمال خود خارج شود، ممکن است نشانه‌ی مشکل دیگری باشد، بنابراین لازم است برای درمان کمردرد به پزشک مراجعه شود. امیدواریم با خواندن این مطلب، جواب سوالات خود را در این زمینه دریافت کرده باشید. سوال، نظرات و تجربیات خود را در این رابطه با ما به اشتراک بگذارید.