یکی از عمدهترین دلایل بروز درد سیاتیک، سبک زندگی غلط و ورزش نکردن است. زمانی که عضلات بدن ضعیف میشوند، قابلیت تحمل ایستادنهای طولانی و یا نشستنهای بیوقفه را نخواهند داشت. ما تازه زمانیکه به این درد دچار میشویم به دنبال درمان بیماری سیاتیک خواهیم بود. در این مواقع تنها با روشهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد میتوانید از درد خود کم کرده یا از بروز سیاتیک جلوگیری کنید.
سیاتیک چیست؟
عصب سیاتیک از 5 ریشه عصبی داخل کمر و لگن تشکیل شده است. 2 ریشه سیاتیک از ریشههای عصبی L4 و L5 کمر و 3 ریشه دیگر از ریشههای عصبی لگنی S1، S2 و S3 منشاء گرفتهاند. عصب سیاتیک از باسن و از زیر عضله پیریفورمیس که عضلهای گلابی شکل است رد شده و در پشت زانو به دو شاخه عصب پرونئال و عصب تیبیال تقسیم میشود.

عضلات قسمت جلویی ساق پا از عصب پرونئال عمقی، عصب گرفته و عضلات قسمت پشت نیز از عصب تیبیال، عصب میگیرند. تمامی حرکات یک فرد اعم از راه رفتن، ایستادن و ... از طریق این عصبها انجام میشوند و به این ترتیب میتوان گفت که عصب سیاتیک در کل پای انسان امتداد دارد.
دلایل ایجاد درد سیاتیک چیست؟
درد سیاتیک میتواند به صورت کاملاً ناگهانی یا به تدریج بروز کند اما در 90% مواقع به دلیل پارگی یا فتق دیسک کمری ایجاد میشود. از دیگر دلایل بروز درد سیاتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تنگی کانال نخاعی
عفونتهای ستون مهرهها
تومورهای لگنی
تورمورهای عصب سیاتیک
تومورهای ستون مهرهها
سیاتیک پای چپ چیست؟
درد سیاتیک پای چپ از پای راست بیشتر است، اما علت آن مشخص نیست. یکی از تئوریها در علم ارتوپدی، علت را ضعیفتر بودن پای چپ در مقایسه با پای راست عنوان میکند.

بنابراین در جواب به سوال "رگ سیاتیک در کدام پاست؟" باید بگوییم که این رگ در هر دو پا وجود دارد اما اکثر افراد درد سیاتیک پای چپ را بیشتر تجربه میکنند.
نحوه درمان عصب سیاتیک پای چپ چگونه است؟
درمان سیاتیک باید اصولی و توسط یک پزشک متخصص طب فیزیکی یا ارتوپد انجام شود چرا که درمان ناقص یا دیر اقدام کردن برای درمان، نه تنها درد را بیشتر خواهد کرد، بلکه منجر به طولانی و برگشتپذیر شدن آن نیز خواهد شد.

روشهای مختلفی برای درمان عصب سیاتیک پای چپ وجود دارد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
درمانهای کایروپرکتیک
تزریق اپیدورال
الکتروتراپی یا تحریک الکتریکی ماهیچههای کمر
ورزش معتبر برای سیاتیک مانند حرکات کششی و تقویتی
طب سوزنی
ماساژ درمانی
در گذشته برای درمان سیاتیک توصیه میشد که بیمار به مدت 3 روز استراحت مطلق داشته باشد، اما اگر میزان استراحت طولانی باشد خود عاملی برای ایجاد درد بیشتر و تکرار بروز سیاتیک خواهد بود. سیاتیک تنها با استراحت بهبود پیدا نمیکند و در نتیجه در بیشتر مواقع لازم است همراه با انجام ورزش داروی درمان سیاتیک را نیز مصرف کنیم.
داروی درمان سیاتیک چیست؟
در اکثر موارد، پزشک متخصص برای کاهش علائم دیسک کمر و سیاتیک، یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند OTC (ایبوپروفن) یا Rx تجویز میکند. آمپول استروئید التهابات ناشی از سیاتیک را کاهش داده و برای درمان انواع کمر درد نیز مصرف میشود. در مواردی که فتق دیسک کمری باعث ایجاد اسپاسم عضلانی و بروز درد شود، پزشک داروی شُلکننده عضلات را تجویز خواهد کرد.

بنابراین بهترین داروی درمان سیاتیک داروهایی زیر خواهند بود:
قرصهای ضدالتهاب
قرصهای شُلکننده عضلات
قرصهای مسکن قوی برای درد سیاتیک مانند دیکلوفنات یا ملوکسیکام پروفن استاین
چه ورزشی برای درمان سیاتیک مفید است؟
حتماً برای شما هم این سوال ایجاد شده که چه ورزشی برای درمان سیاتیک مفید است. ورزشهایی که توسط پزشک ارتوپد یا متخصص طب فیزیکی پیشنهاد میشوند، به کاهش درد و تقویت عضلات به منظور جلوگیری از ابتلا به سیاتیک در هر شرایطی مفید هستند.

چرا که بسیاری از افراد به دلیل ایستادن و نشستن زیاد یا راه رفتن به مدت طولانی دچار دردهای سیاتیکی میشوند که این خود نشاندهنده ضعف عضلات کمر و پاها است.
در این بخش به معرفی چند ورزش معتبر برای سیاتیک میپردازیم که توسط پزشکان متخصص توصیه شدهاند.
حرکت زانو به شانه مخالف
این حرکت کششی به شل شدن عضلات پریفورمیس و گلوتنال و تسکین درد سیاتیک کمک میکند. برای انجام این حرکت به صورت زیر عمل کنید:
به پشت دراز کشیده و دستها را در امتداد بدن قرار دهید.
ابتدا پای راست را بلند کرده و سپس با دو دست زانوی پای راست را گرفته و به سمت مخالف (یعنی چپ) بکشید.
همین حرکت را برای پای چپ نیز انجام دهید.
حرکت ژست کبوتر بر پشت خوابیده
با انجام این حرکت، مفصل ران و لگن بهطور قابل توجهی باز خواهد شد، بنابراین یکی از بهترین روشهای کششی برای درمان سیاتیک است. برای انجام این حرکت به صورت زیر عمل کنید:
به پشت دراز کشیده و دستها را در امتداد بدن قرار دهید.
پای راست خود را تا جایی بالا بیاورید که زانو با راستای بدن زاویه 90 درجه بسازد.
دستها را زیر زانو حلقه کرده و زانوی پای راست را تا جای ممکن به داخل شکم بکشید.
همزمان با بالا آوردن پای چپ -زانوی پای چپ باید با امتداد بدن شما زاویه 90 درجه بسازد- پای راست را به اندازهای به داخل و سپس به سمت چپ بچرخانید که مچ پای راست بر روی زانوی پای چپ قرار گیرد.
حالا زانوی چپ را اندکی به سمت داخل بکشید.
همین حرکت را برای پای چپ نیز انجام دهید.
کشش عضلات همسترینگ در حالت ایستاده
این حرکت کششی گرفتگی عضلات همسترینگ را از بین برده و منجر به تسکین درد سیاتیک میشود. برای انجام این حرکت به صورت زیر عمل کنید:
پای راست را روی یک سطح بلند قرار داده به طوری مچ پا اندکی پایینتر از مفصل لگن باشد.
سعی کنید با دستان خود انگشتان پا را بگیرید و همزمان نیز سر را تا جای ممکن پایین بیاورید.
همین حرکت را برای پای چپ نیز انجام دهید.
درد سیاتیک یکی از شایعترین دردهای عصبی زندگی ماشینی است و اکثر افراد حداقل یکبار آن را تجربه کردهاند. برخی از افراد به منظور درمان درد سیاتیک به استفاده از محصولات طبی روی میآورند اما این کار به تنهایی جوابگو نبوده و لازم است به پزشک متخصص طب فیزیکی یا ارتوپد مراجعه کرده و سبک زندگی خود را نیز تغییر دهید. چون برخی از حرکاتی که نادانسته و هر روز انجام میدهید خود عامل بزرگی برای بروز درد کمر و رگهای عصبی پا هستند. شما در زمان بروز درد سیاتیک چه اقداماتی انجام میدهید؟