آرتروز یکی از عارضههایی است که معمولا ارتباط مستقیم با سن افراد دارد. در واقع با افزایش سن افراد خطر ابتلا به این بیماری بیشتر میشود. البته با اینکه سن عامل اصلی ابتلا به عارضهی آرتروز است، در بعضی اوقات جوانان نیز با این مشکل دست و پنجه نرم میکند. یکی از دلایل ابتلا به این بیماری در سنین جوانی را میتوان جنبههای ارثی معرفی کرد، اما دلیل اصلی و قاطع آن نتیجهی وارد شدن آسیب و یا عفونت به مفاصل میباشد.
ما در این مقاله سعی کردهایم تا در ابتدا به معرفی کامل بیماری آرتروز و دلایل ابتلا و پیشرفت آن بپردازیم. در بخش بعدی مقاله راهکارهای موثر و مفیدی را که برای درمان این بیماری موثر هستند را بررسی خواهیم کرد.
ساختمان مفصل
مفصل محل تلاقی دو استخوان در کنار یکدیگر است. مفصل باعث میشود تا تمام قسمتهای بدن نسبت به یکدیگر حرکت کنند. انتهای استخوانها به وسیلهای بافتهای پردهای شکل محکمی پوشیده شدهاند که به آنها کپسولهای مفصلی گفته میشود.
در کنار کپسولهای مفصلی بافتهای بسیار محکمی به نام رباط وجود دارد که مسئولیت پایداری مفصلها را بر عهده گرفته است. غضروفها نیز که یک بافت سخت ولی قابل انعطاف دارند، محل تلاقی بین دو استخوان را میپوشانند. سطح غضروفها به وسیلهی مایعی غلیط که درون مفصلها قرار گرفته لیز شده و اصطحکاک بین دو سطح مفصلی را کاهش میدهد.
آرتروز زانو چیست؟
آرتروز به معنای ساییدگی مفصل و تخریب سطح مفصلی استخوانها است. با توجه به افزایش سن، غضروفهای ران و ساق پا دچار فرسودگی میشوند که به آن آرتروز زانو میگویند. آرتروز یا ساییدگی مفصل زانو یکی از مهمترین و رایجترین بیماریهای زانو و یکی از شایعترین شکلهای مختلف آرتروز است. با توجه به تعریف آرتروز، بعد از مدتی تمام ساختار زانو درگیر این بیماری خواهند شد. قسمتهایی مانند: رباط، بافتها، مینیسک و قسمتهای عصبی-عضلانی.
یکی از مهمترین ویژگیهای بارز آرتروز زانو سفتی و خشکی بسیار زیاد زانو در هنگام بیدار شدن از خواب است. در واقع این اتفاق ممکن است در تمامی لحظاتی که زانوی شما برای مدت طولانی بدون حرکت بماند اتفاق بیفتد.
دلایل مبتلا شدن به آرتروز زانو
بیشترین و مهمترین دلیل ایجاد زانو درد و تبدیل شدن آن به آرتروز زانو، افزایش سن و در نتیجه کهولت مفصلهای زانو میباشد. احتمال ابتلا به این عارضه در بین خانمهای بالای 65 سال به 68% میرسد. یکی دیگر از دلایلی که امکان ابتلا به این بیماری را بسیار زیاد میکند استفاده زیاد از مفصلهای زانو است. اگر در طول روز تعداد پلههای بسیار زیادی را بالا و پایین میکنید، باید روش صحیح استفاده از پلهها را آموزش ببینید تا دچار این بیماری نشوید. برای درمان بیماری های مفصلی در خانه راهکارهای را ارائه کرده ایم، پیشنهاد می کنیم مقاله مرتبط را مطالعه کنید.
از مهمترین و اصلیترین دلایل ابتلا به آرتروز زانو، چاقی است. طبق تحقیقاتی که پزشکان در این زمینه انجام دادهاند، به ازای هر یک کیلوگرم افزایش وزن، معادل 4 برابر آن فشار بر روی زانو بیشتر خواهد شد. یکی دیگر از نکتههایی که آمارها نشان میدهند افزایش 16 برابری فشار بر روی زانو هنگام استفاده از پله ها میباشد.
تشخیص آرتروز زانو
اگر سن شما بالای 45 سال است، بهترین راه برای تشخیص خانگی عارضهی آرتروز شنیدن صدای کریپتاسون یا همان قرچ و قروچ است. اگر در هنگام راه رفتن و یا نشستن این صدا را بارها از داخل زانوی خود شنیدید حتما برای معالجه باید به پزشک مراجعه کنید تا با استفاده از عکسهای تخصصی بهترین و موثرترین راهکارها را به شما پیشنهاد دهد. یکی دیگر از علائمی که نشاندهندهی ابتلای شما به این بیماری است را میتوان خشک بودن بسیار زیاد زانوی شما بعد از بیدار شدن از خواب باشد.
اما اگر جوان هستید، باید به دنبال علتهایی بگردید که باعث شده تا به این عارضه مبتلا شوید. استفادهی نادرست از تردمیل، کوهنوردی و ورزشهای سنگین و .... میتواند از علل ابتلای شما به این بیماری باشد.
درمان آرتروز با رژیم غذایی
استفاده از یک رژیم غذایی مناسب یکی از روشهای جلوگیری از آسیبهای بیشتر به مفاصل است. غذاهایی که به عنوان رژیمهای ضد التهاب میشناسیم، میتوانند علائم و دردهای این بیماری را کاهش دهند. استفاده از ویتامینهای a ,c یکی از راهکارهایی است که از آسیبدیدگیهای بیشتر به مفاصل جلوگیری میکند. در ادامه به معرفی رژیمهای غذایی ضد التهاب خواهیم پرداخت.
- کاهش کلسترول یکی از روشهایی است که علائم این بیماری را به شدت کاهش میدهد. به طور معمول افرادی که مبتلا به عارضهی آرتروز زانو هستند، کلسترول خون بسیار بالایی نیز دارند.
- استفاده از غذاها و یا مکملهایی که میتوانند ماهیچهها، استخوانها و مفاصل را تقویت کنند. یکی از غذاهایی که میتواند بسیار تاثیرگذار باشد ماهی است. البته افرادی که علاقهای به ماهی ندارند میتوانند از مکملهای امگا3 و یا گردو و روغن کتان استفاده کنند.
- یکی دیگر از روشهای کاهش درد و علائم آرتروز استفاده از سبزیجات تازه است. سبزیجاتی مانند اسفناج، کلمپیچ، کلمبرگ سرشار از ویتامینD هستند. استفاده از این ویتامین برای جذب کلسیم بسیار ضروری است.
- استفاده از آجیل نیز میتواند کمک بسیار زیادی به کاهش علائم آرتروز بکند. آجیلها دارای مقدار زیادی کلسیم، منیزیم، روی و فیبر هستند که سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهند
- تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای غذایی گیاهخواری و وگان تاثیر بسیار زیادی بر انواع درمان آرتروز دارند.
- کاهش استفاده از لبنیات و تخممرغ میتواند تاثیر بسیاری بر درمان زانو درد تاثیر بهسزایی داشته باشد. این مواد پادتنهای بسیار خاص که نشانگر التهابهای مرتبط با بیماری آرتروز هستند را ترشح میکنند.
- استفاده از مرکبات باعث افزایش التهاب میشوند.
- البته یکی دیگر از راهکارهایی که حتما باید از آن در کنار رژیم غذایی استفاده کنید، ورزش است. درمان زانو درد با ورزشهای مختلف میتواند تاثیر بسیاری در درمان آن داشته باشد. برای آشنایی با نحوه چگونگی انجام این ورزشها، مقاله درمان زانو درد با ورزش را مطالعه کنید.
حرف آخر
شرکت آدور با هدف بهبود سلامت تمامی مردم ایران و با شعار "تعهد ما، سلامت شماست" شروع به تولید محصولات طبی کرده است. آرتروز یکی از انواع بیماریهایی است که افراد بسیاری در تمام جهان به آن مبتلا هستند و دردهای آزاردهندهای را تحمل میکنند. زانوبند نئوپرنی چهارفنره، زانوبند با مفصل مدرج، زانوبند قابل تنظیم با کشکک باز آدور در طرحها و کارکردهای متنوع این امکان را به شما میدهد تا با استفاده از آنها علائم و دردهای این بیماری را کاهش دهید.