در دهههای گذشته روشهای بسیاری برای درمان آرتروز معرفی شدند که هر کدام با توجه به مفصل درگیر، شرایط سنی بیمار، شدت و گستره بیماری، برای افراد مختلف قابل اجرا هستند. بنابراین پزشک متخصص پس از معاینه بیمار و بررسی علائم بالینی، میتواند یکی از روشهای درمانی غیرجراحی یا جراحی را پیشنهاد دهد. در ادامه جدیدترین راههای درمان آرتروز گردن به روشهای غیرجراحی، جراحی و ورزشی را معرفی میکنیم و به این موضوع میپردازیم که کدامیک درمان قطعی آرتروز گردن خواهند بود.
درمان سریع آرتروز گردن با روشهای غیرجراحی
روشهای غیرجراحی به دستههای مختلفی چون درمان دارویی، درمان با حرکات اصلاحی، پرتودرمانی و تزریق دارو تقسیم میشوند. هر کدام از این روشها طبق تشخیص پزشک پس از ویزیت بیمار و بررسی علائم بالینی وی تجویز خواهند شد. بنابراین هر روش درمانی ممکن باتوجه به شرایط بیمار و میزان پیشرفت بیماری، بین افراد مختلف نتایج متفاوتی داشته باشد.
لیرزدرمانی پُرتوان: این روش از جمله جدیدترین درمان آرتروز گردن است که در آن از هیچگونه دارویی استفاده نمیشود و در نتیجه بهترین روش برای بیمارانی است که درمان غیردارویی را ترجیح میدهند. لیزردرمانی پرتوان باعث تحریک عضلات، غضروفها، اعصاب و لیگامانها شده و در نتیجه به کاهش درد و بهبود آرتروز گردن کمک میکند.
Shock Wave Therapy: شاکویو تراپی نوعی دستگاه چند منظوره است که در روشهای درمانی فیزیوتراپی، ارتوپدی، علوم ورزشی، اورولوژی و جراحی استفاده میشود. شاکویو یک روش درمانی غیرجراحی است که باعث تسکین فوری درد و بهبود دامنه حرکات فرد میشود.
فیزیوتراپی: برنامههای فیزیوتراپی و طول درمان با توجه به وضعیت بیمار تعیین میشوند اما در بیشتر مواقع بین 6 تا 7 هفته به طول میانجامند.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs): این داروها از اولین داروهایی هستند که برای کاهش درد مهره گردن تجویز شده و به نوعی برطرف کننده التهابات این ناحیه هستند. ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن از جمله داروهای ضدالتهابی هستند.

داروهای شُلکننده عضلات: بخشی از دردهای آرتروز گردن، ناشی از گرفتگی یا اسپاسم عضلانی است و در این شرایط پزشک متخصص داروهای شُلکننده عضلات مانند کاریزوپرودول یا سیکلوبنزاپرین تجویز میکند.
استفاده از لوازم طبی: علاوه بر گردنبند طبی ، لوازم طبی دیگری مانند ماساژورهای گردن نیز میتواند توسط بیمار استفاده شوند. گردنبند با ثابت نگاه داشتن مهرهها از حرکات اضافی جلوگیری کرده و به این ترتیب فشار کمتری به مفاصل وارد خواهد شد. استفاده از این لوازم به کاهش دردهای ناشی از ابتلا به آرتروز نیز کمک کرده و به عضلات اجازه استراحت میدهند.
تزریق ازون: ازونتراپی به ترکیبی از ازون و اکسیژن گفته میشود که در غلظتهای مختلف برای تسکین درد به اطراف دیسک درگیر آرتروز تزریق میشود.
تزریق PRP: PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت برای ترمیم غضروف، ماهیچهها، رباطها، تاندونها و استخوانهای آسیبدیده استفاده میشود. این دارو مستقیماً در مفصل آسیبدیده تزریق خواهد شد.
بلوک شاخه میانی عصب: این روش در آرتروز گردن مزمن استفاده شده و عصب مربوط که مفصل فاست با تزریق یک داروی بیحسی، بلوک میشود و در مرحله نهایی نیز عصب به طور دائمی بلوک خواهد شد.
بلوک مفاصل فاست گردنی: داروهای استروئیدی و بیحسی به درون کپسول فاست گردنی تزریق شده و درد گردن کاهش پیدا میکند.
بلوک اپیدورال گردنی: در این روش داروی بیحسی به فضای بین نخاع و پوشش آن یعنی فضای اپیدورال تزریق خواهد شد.
درمان آرتروز گردن با روشهای جراحی
روشهای درمانی جراحی تنها در مواردی اجرا میشوند که هیچکدام از روشهای غیرجراحی باعث کاهش درد یا بهبود علائم بیماری نشده باشند. علاوه بر این، زمانیکه بیماری به شدت پیشرفت کرده و بیمار به آرتروز شدید گردن دچار شده باشد، چارهای جز عمل جراحی نخواهد بود.
بیمار پس از عمل جراحی نیز باید طبق تشخیص و دستور پزشک معالج، برخی روشهای درمان آرتروز گردن در منزل و فیزیوتراپی را انجام داده و تا مدتی از گردنبند طبی استفاده کند.
درمان آرتروز گردن با ورزش
ورزشهای آرتروز گردن برای تمامی بیمارانی که مبتلا به این بیماری هستند تجویز خواهد شد. در هر صورت توجه داشته باشید که تمامی حرکات اصلاحی و ورزشی باید زیر نظر فیزیوتراپ انجام شوند.
کشش عضلات پشت گردن: صاف ایستاده و چانه خود را به حدی به سمت سینه حرکت دهید که کشش را در عضلات پشت گردن خود حس کنید. به مدت 10 ثانیه در این وضعیت بمانید و سپس گردن خود را صاف کنید.
تقویت ایزومتریک: این ورزش به دو روش زیر باید انجام شود.

صاف بایستید و کف دست راست را به عنوان مانعی روی سمت راست سر قرار دهید. حال سعی کنید با فشار سر، دست را به عقب برانید. به مدت 10 ثانیه در این وضعیت مانده و سپس همین حرکت را برای سمت چپ انجام دهید.
صاف بایستید و کف دست راست خود را مانند مانعی روی پیشانی قرار دهید. حال سعی کنید با فشار سر، دست خود را به سمن جلو برانید. این حرکت را 3 بار و هر بار به مدت 10 ثانیه تکرار کنید.
کشش عضله ذورنقهای: این ورزش به دو روش زیر انجام میشود.
صاف ایستاده و گوش راست خود را به شانه نزدیک کرده و به مدت 10 ثانیه در این وضعیت بمانید. همین حرکت را برای سمت چپ انجام دهید.
صاف ایستاده، گوش راست خود را به شانه نزدیک کنید و سپس با کمک دست چپ اندکی فشار اضافی به سر وارد کنید. به مدت 10 ثانیه در این وضعیت بمانید و سپس همین حرکت را برای سمت چپ انجام دهید.
درمان آرتروز گردن در منزل
حرکات ورزشی که در بالا به آنها اشاره کردیم میتوانند به عنوان روشهای درمان آرتروز گردن در منزل نیز استفاده شوند. روشهای زیر نیز برای کاهش درد و کمک به فرآیند بهبودی توصیه میشوند.
از کمپرس گرم و سرد برای تسکین درد گردن استفاده کنید. کمپرس گرم، جریان گردش خون در گردن را بهبود بخشیده و منجر به آرام شدن ماهیچهها خواهد شد. کمپرس سرد نیز برای کاهش التهاب و تورم مفید خواهد بود.
از مخلوط دارچین و عسل برای ماساژ دادن گردن استفاده کنید.
در محل کار یا خانه، هر چند دقیقه یکبار گردن خود را حرکت داده یا ورزشهای معرفی شده در بخش قبلی را انجام دهید.
هنگام خوابیدن از بالش کوتاه استفاده کنید، بالش شما باید فاصله میان گردن و شانه را پُر کند نه اینکه بلندتر یا کوتاهتر باشد.
دمنوش دارچین و عسل بنوشید، دارچین خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی داشته و علاوه بر آرام کردن ماهیچههای منقبض، با درد و ورم مفاصل مقابله میکند.

از زمانیکه تکنولوژی پا به زندگی روزمره ما گذاشت، زمان کمتری را صرف ورزش میکنیم و با نشستنهای طولانی، زمینه را برای بروز انواع بیماریهای مفصلی مانند آرتروز فراهم کردهایم. وقتی ساعتها پشت یک سیستم کار کنید یا سر از گوشی بر ندارید، باید انتظار دردهای گردنی را داشته باشید. همیشه پیشگیری بهتر از درمان خواهد بود اما در برخی از شرایط اطلاع از جدیدترین راههای درمان آرتروز گردن میتواند از پیشرفت سریع بیماری جلوگیری کند. برای تسکین گردن درد در خانه چه اقداماتی انجام میدهید؟