همانند هر ساختاری، بدن نیز برای پایداری و حرکت به ستون احتیاج دارد. همانطور که میدانید بدن بهواسطه ستون فقرات میتواند از توانایی راه رفتن و پایداری برخوردار شود. در بین تمامی اجزای ستون فقرات، گردن وظیفه محافظت و پشتیبانی از سر و جمجمه را بر عهده دارد.
گردن از مهرههایی تشکیل شده که از جمجمه تا پایینترین مهره دنبالچه کشیده شدهاند. استخوانها، رباطها و عضلات گردن از سر محافظت میکنند و امکان چرخش آن به انواع جهتها را فراهم میسازند.
هرگونه اختلال، التهاب یا آسیب میتواند منجر به درد یا گرفتگی در ناحیه گردن شود. اکثر افراد بهدلیل وضعیت نامطلوب بدن هنگام خواب، گردندرد را تجربه میکنند که البته این نوع گردندرد جدی نیست و در عرض چند روز تسکین پیدا میکند.
گاهی اوقات درد گردن بر اثر زمین خوردن، آسیب حین ورزش یا حرکات ناگهانی گردن پدید میآید که باعث بروز آسیب جدی به گردن میشود.
اگر شما هم از گردندرد عصبی رنج میبرید و دنبال روشهایی برای درمان آن هستید، ادامه این مطالب را از دست ندهید.
گردندرد عصبی چیست؟
یا گردندرد عصبی رادیکولوپاتی گردنی زمانی رخ میدهد که عصب موجود در ماهیچههای گردن تحت فشار قرار گرفته یا تحریک شود، این عصب به ستون فقرات متصل است. این پدیده میتواند باعث درد در شانه، بازوها و ضعف و بیحسی عضلانی شود.

گردندرد عصبی غالبا نتیجه تغییرات سایشی و پارگی است (مثل آرتروز) که با افزایش سن در ناحیه ستون فقرات رخ میدهد. رادیکولوپاتی در افراد جوان، اغلب بر اثر آسیب ناگهانی به وجود میآید؛ این آسیب منجر به بروز فتق دیسک در ناحیه گردن میشود
تا حدودی با تعریف گردندرد عصبی آشنا شدیم، در ادامه مطلب به روشهای درمان گردندرد عصبی خواهیم پرداخت.
درمان گردندرد عصبی
بسته به علت اصلی گردندرد و شدت علائم آن، درمانهای گوناگونی برای رفع این عارضه تجویز و بهکار گرفته میشود. معمولا و در ابتدای روند درمان، راهکارهایی غیر از جراحی تجویز میشوند. اما اگر بعد از شش الی دوازده هفته، بهبودی در علائم گردندرد عصبی مشاهده نشود، ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
روشهای غیر از جراحی گردندرد عصبی عبارتاند از:
1) استراحت و عدم حرکت گردن
در شرایط حاد گردن درد عصبی، باید از حرکت مکرر گردن و بلند کردن اجسام سنگین اکیدا خودداری شود. استفاده از گردنبند طبی و سایر لوازم طبی برای محدود کردن حرکات گردن و صاف نگه داشتن آن هنگام استراحت مفید است.
2) دارو
در صورت صلاحدید پزشک، داروهای ضد التهابی برای درمان گردندرد عصبی تجویز میشود. در بعضی موارد، گردندرد عصبی به داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی پاسخ میدهند، اما یک دوره کوتاه مصرف کورتون نیز برای افرادی که اختلالات حادتر دارند، تجویز میشود.
داروهایی که شامل گاباپنتین و پرگابالین هستند، اغلب برای تسکین علائم گردندرد عصبی استفاده میشوند. عملکرد این داروها با عملکرد داروهای ضد التهابی تفاوت دارند و حتی در بعضی موارد موثرتر از سایر مسکنها عمل میکنند.
3) فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست یا متخصص مرتبط، میتواند براساس شرایط بیمار تمرین یا ورزشهای کششی را گردندرد عصبی تجویز کند. بهبود قدرت و انعطافپذیری گردن به بیمار کمک میکند موقعیت بدنی متناسبتری داشته و در برابر درد مقاومتر باشد.

علاوه بر این، حرکات و تمرینهای فیزیوتراپی میتوانند به بهبود تدریجی نواحی از گردن و شانه که بر اثر عدم تحرک و درد ضعیف شدهاند، کمک کنند.
4) یخ/ گرما درمانی
استفاده از یخ یا کیسه آب گرم میتواند به تسکین درد گردن در بعضی موارد کمک کند. برای مثال، استفاده از کمپرس یخ بلافاصله پس از بروز دردهایی که به فعالیت و ورزش مربوط هستند، میتواند درد را کاهش داده و در جلوگیری از التهاب موثر باشد.
توجه داشته باشید که در یخ/ گرما درمانی، باید از تماس مستقیم با پوست خودداری کرد. همچنین، استفاده از این روش باید به مدت پانزده الی بیست دقیقه و در بازههای زمانی دو ساعته باشد.
5) تزریق استروئید اپیدورال گردنی
اگر تصویربرداریهای نواحی درد به طور دقیق نشان دهند که ریشه کدام عصب ملتهب شده یا تحت فشار قرار گرفته است، ممکن است تزریق استروئید اپیدورال گردنی تجویز شود. به کمک اشعه ایکس، تزریق استروئید، بادقت در فضای اپیدورال ستون فقرات گردنی انجام میشود تا این دارو به ریشه عصب مورد نظر تزریق شود.
درمان گردندرد عصبی در طب سنتی
همانطور که گفته شد، گردندرد بیماری شایعی است که نزدیک به یک سوم مردم دنیا، حداقل یکبار آن را در در طول زندگی خود تجربه میکنند. در بالا روشهایی برای درمان گردندرد ارائه شد. در ادامه با ما همراه باشید تا چند روش گیاهی و خانگی را برای مقابله با گردندرد به شما معرفی کنیم:
1) ترک عادتهای غلط
قبل از آنکه کار به مراحل درمانی برای گردندرد برسد، میتوان با اصلاح و ترک عادتهای غلط، از بروز عارضههایی مانند گردندرد عصبی جلوگیری کرد. پیشگیری همیشه بهتر از درمان است!
چند نمونه از موارد پیشگیری به شرح زیر است:
- آغشته کردن دستمال کاغذی به سرکه سیب و قرار دادن آن در محل درد.
- حل کردن دو فنجان سرکه سیب داخل آب ولرم حمام و 15 دقیقه استحمام.
3) مصرف زنجبیل
عوامل ضد التهابی موجود در زنجبیل به بهبود گردش خون در ناحیه درد و در نتیجه آن، کاهش درد کمک شایانی میکند. به سه روش میتوان از زنجبیل برای تسکین درد گردن استفاده کرد:
- جوشاندن مقداری زنجبیل تازه در دو فنجان آب به مدت 10 دقیقه، صاف کردن مخلوط و اضافه کردن مقداری عسل و سپس نوشیدن آن؛ میتوان تا روزی سه فنجان از این نوشیدنی میل کرد.
- اضافه کردن نصف قاشق چایخوری پودر زنجبیل به یک لیوان آب و نوشیدن آن؛ تا سه بار در روز میتوان این نوشیدنی را میل کرد.
- رنده کردن مقداری زنجبیل تازه، قرار دادن سه قاشق غذاخوری از آن داخل پارچهای پنبهای و قرار دادن پارچه به مدت 30 ثانیه داخل آب داغ؛ زمانی که پارچه کمی خنک شد، باید آنرا به مدت 20 دقیقه روی ناحیه درد قرار داد تا درد تسکین پیدا کند.
4) مصرف دارچین
ترکیبات ضد التهابی موجود در پودر دارچین در درمان التهاب عضلات گردن بسیار موثر است. میتوانید برای تسکین درد گردن هر روز چای دارچین نوشید.
-

5) استفاده از زردچوبه
کورکومین موجود در زردچوبه یک عامل ضد التهابی است و به بهبود گردش خون و تسکین درد کمک میکند. برای بهرهمندی از خواص زردچوبه در درمان گردندرد، کافیست یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را به همراه مقداری عسل به یک لیوان شیر داغ اضافه کرد و سپس آنرا نوشید.
روغن گیاهی برای گردن درد
ماساژ گردن با روغنهای گیاهی، یکی دیگر از روشهای موثری است که برای درمان گردندرد توصیه میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا چهار روغن گیاهی مفید و کارآمد را به شما معرفی کنیم.
1) روغن زیتون
خواص زیتون و روغن زیتون برکسی پوشیده نیست. یکی از کاربردهای روغن زیتون، تسکین درد در ناحیه گردن است. اگر روغن زیتون را با فلفل تند هندی ترکیب و ناحیه مورد نظر را با آن ماساژ داده شود، درد گردن تا حد چشمگیری کاهش پیدا میکند.
2) روغن اسطوخدوس
ماساژ با روغن اسطوخدوس یک درمان خانگی عالی محسوب میشود؛ با استفاده از دستورالعمل زیر میتوان برای تسکین درد به کمک ماساژ با روغن اسطوخودوس استفاده کرد:
- ماساژ دادن شانه و گردن توسط مقداری روغن اسطوخدوس بعد از دوش آب گرم.
- سپس استفاده از حرکات چرخشی با فشار ملایم به مدت 10 دقیقه.
- میتوان این دستورالعمل را هر روز تکرار کرد.
3) روغن سیاهدانه
از جمله فواید بیشمار سیاهدانه، تسکین دردهایی مثل گردندرد است. برای استفاده از سیاهدانه بهمنظور تسکین درد، کافی است یک فنجان روغن سیاهدانه را گرم کرد و قبل از خواب، محل درد را بهخوبی با آن ماساژ داد، سپس محل مورد نظر را با پارچهای پشمی بست و استراحت کرد.
4) روغن نارگیل
روغن نارگیل از جمله موارد دیگری است که خواص ضد التهابی دارد و به شل کردن عضلات گردن، کاهش التهاب و خشکی آن کمک میکند. میتوان ناحیه درد را با آن ماساژ داد و از خواص روغن نارگیل برای تسکین درد استفاده کرد.
حرف آخر
در این مطلب به شناخت گردن درد عصبی، عوامل بهوجود آمدن آن و در نهایت روشهای پیشگیری و درمان جهت این عارضه پرداختیم. امیدواریم موارد ذکر شده در این مطلب برای شما مفید بوده باشد.