آرتروز یکی از شایعترین بیماریهای التهابی است که مفاصل بدن را درگیر کرده و به مرور زمان باعث از بین رفتن آنها خواهد شد. با نازک شدن مفصل، استخوانها شروع به ساییده شدن بر روی یکدیگر کرده و این امر به ایجاد زائدههای استخوانی منجر میشود. متأسفانه زمانی که آرتروز بیش از حد پیشرفت کرده باشد، تنها جراحی میتواند به بیمار کمک کنند. بنابراین برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و کاهش درد باید با راههای درمان آرتروز پا آشنا شویم.
ما در ادامه مقاله سعی کردهایم تا تمامی راهکارهای درمانی آرتروز پا را مورد بررسی قرار داده و بهترین نوع درمان را برای شما معرفی کنیم.
راههای درمان آرتروز پا
آرتروز پا میتواند ران یا استخوان لگن، زانو، مچ پا، کف و انگشتان پا را درگیر کند. روشهایی که در ادامه اشاره میکنیم، روشهای غیرجراحی هستند.
در شرایطی که بیماری بسیار پیشرفته باشد، با تشخیص پزشک، روشهای جراحی مانند آرتروسکوپی، استئوتومی و جراحی تعویض مفصل زانو یا ران انجام میشود.
درمان آرتروز زانو با ورزش
تمرینات دامنه حرکتی، تمرینات هوازی و تمریناتی برای تقویت عضلات، همگی به درمان آرتروز زانو و کاهش درد کمک میکنند. بنابراین در طول هفته باید حداقل 2 بار این تمرینات را انجام دهید تا علاوه بر کاهش میزان و تعداد دفعات زانو درد، دامنه حرکات نیز بیشتر شده و برای انجام فعالیتهای روزانه دچار محدودیت نشوید. با قویتر شدن عضلات زانو و چهار سر ران، فشار کمتری به زانو وارد شده و در نتیجه از شدت ساییدگی استخوانهای این مفصل مهم کاسته خواهد شد.
اسکات ملایم: صاف بایستید و پاها را به عرض شانه باز کنید. پشت یک صندلی را با دست بگیرید تا تعادل شما حفظ شود. همزمان با خم کردن زانوی خود (زانوها نباید از انگشتان پا جلوتر قرار بگیرند)، پایین تنه را به سمت پایین بکشید. فراموش نکنید که این حرکت باید به آرامی انجام شود.
کشش عضلات پشت ران: لبه صندلی بنشینید و پنجه پای چپ را روز زمین قرار داده، سپس پا را به حدی روی زمین بکشید که کاملاً صاف شود. زانوی پای راست باید زاویه 45 درجه داشته باشد و کف پا نیز کاملاً روز زمین قرار بگیرد. حالا پشت خود را صاف کرده و به اندازهای به جلو خم شوید که کشیدگی را در پشت عضلات پای چپ احساس کنید.
کشش عضلات چهار سر ران: روی زمین نشسته و پاهای خود را دراز کنید. یک حوله لوله شده را زیر زانوی چپ خود قرار داده و سعی کنید با منقبض کردن عضلات چهار سر ران و عضلات زانو، به حوله فشار آورید. همین حرکت را برای پای راست نیز انجام دهید.
کشش همسترینگ: روی زمین نشسته و پاهای خود را دراز کنید. کف دستها را دو طرف زانو قرار داده و با کشیدن آنها روی زمین، همزمان بالا تنه را نیز به سمت جلو بکشید. آنقدر ادامه دهید که کشش را در عضلات پاها احساس کنید.
درمان گیاهی ساییدگی زانو
بعد از ورزش که با بیتحرکی و خشکی مفاصل مقابله میکند، حال نوبت تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی است. اگر هدف شما درمان ساییدگی مفصل زانو به روش سنتی است، میتوانید از داروهای گیاهی زیر استفاده کنید.
سرکه سیب: سرکه سیب غنی از مواد معدنی چون منیزیم، کلسیم، فسفر و پتاسیم بوده و مصرف آن موجب کاهش تجمع سموم در بافتهای همبند و مفاصل خواهد شد. نوشیدنی که در ادامه آموزش میدهیم را هر روز بنوشید.
2 قاشق چایخوری سرکه سیب طبیعی را به یک لیوان آب اضافه کرده و در طول روز بنوشید. علاوه بر این میتوانید 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب و روغن زیتون را با هم ترکیب کرده و برای ماساژ زانو استفاده کنید.
زنجبیل: یک تکه زنجبیل تازه را له کرده و در یک پیمانه آب بجوشانید. دمنوش را صاف کرده و اندکی عسل و آبلیموی تازه به آن اضافه کنید. هر روز 2 فنجان از این دمنوش گیاهی را بنوشید.
زردچوبه: زردچوبه حاوی مادهای شیمیایی به نام کورکومین است که خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی داشته و علاوه بر کمک به کاهش درد زانو، از پیشرفت آرتروز نیز جلوگیری میکند.
½ قاشق چایخوری زنجبیل و زردچوبه را با هم ترکیب کرده و به مدت 10 دقیقه در یک پیمانه آب بجوشانید. دمنوش را صاف کرده و اندکی آبلیمو و عسل به آن اضافه کنید. میتوانید روزی یک فنجان از این داروی گیاهی بنوشید.
روغن سیاهدانه: ازاین روغن برای ماساژ محل درگیر استفاده کنید تا درد زانو کاهش پیدا کند. البته میتوانید از شربت اخلاط ثلاثه استفاده کنید که ترکیبی از 2 واحد عسل، 1 واحد سرکه سیب و 4 واحد سیاهدانه است. این شربت از جمله متداولترین درمان گیاهی ساییدگی زانو در طب سنتی است.
استفاده از وسایل کمکی و طبی: یکی از راههای درمان آرتروز پا، پوشیدن وسایل کمک حرکتی مانند لوازم طبی است. یکی از شایعترین علائم آرتروز، درد است که وسایل کمکی با محدود کردن حرکات پا منجر به کاهش درد خواهند شد. بسته به اینکه کدام بخش از پا (ران، زانو، مچ، کف و انگشتان) درگیر آرتروز شده میتوانید از لوازم طبی زیر استفاده کنید:
مچبند طبی
زانوبند طبی
بریس
کمربند طبی
کفی طبی
درمان دارویی آرتروز زانو
گاهی راههای درمان آرتروز پا مانند ورزش و داروهای گیاهی مؤثر نبوده و در نتیجه پزشک، دارو تجویز میکند. استفاده از برخی داروهای زیر میتواند به عنوان روش جدید درمان آرتروز زانو و پا شناخته میشود.
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن به عنوان بهترین قرص آرتروز زانو
داروهای تسکیندهنده درد مانند گلوکزامین و کندرویتین
تزریق ژل هیالورونیک اسید
تزریق PRP یا پلاسمای غنی شده با پلاکت
تزریق ازون یا ازون تراپی
در برخی موارد پزشک متخصص، داروهای غضروفساز را نیز تجویز میکند که به عنوان مکمل و یکی از راههای درمان آرتروز پا خواهند بود. بهترین قرص مفصل ساز حاوی اسید آمینه لیزین بوده که نقش مهمی در تولید کلاژن و جذب بیشتر کلسیم دارد.
دیگر راههای درمان آرتروز پا
تحریک عصبی الکتریکی از طریق پوست یا TENS
کمپرس سرد و گرم
ماساژ درمانی
آبدرمانی
طب سوزنی
فیزیوتراپی
متأسفانه هنوز روشی به عنوان درمان آرتروز زانو معرفی نشده است و در نتیجه برای کاهش درد و پیشروی بیماری، باید زیر نظر پزشک، روشهای درمانی بالا را اجرا کنید. کاهش وزن و تقویت عضلات پا یکی از بهترین راههای درمان آرتروز پا هستند، چرا که به این ترتیب فشار کمتری به مفاصل وارد شده و باعث تخریب مفصل نخواهد شد. شما برای پیشگیری از ابتلا به آرتروز زانو چه ورزشهایی انجام میدهید؟